Корпанюк Василь Васильович

доцент,

Заслужений художник України

 

Персональна інформаціяОсновні публікаціїДіяльністьКонтакти

03.08.1949 р.н. – народився в с. Яворів, Косівського району, Івано-Франківської області.

В 1971 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтв,член Національної спілки художників України і Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

З 1990 до 1996 року був головою правління обласної організації національної спілки художників України.

З 1995 року працює в Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника.

З 1998 року голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

В 2001 році присвоєно почесне звання Заслужений художник України.

В 2009 році отримав Подяку Президента України ” За вагомий особистий внесок у розбудову Української держави та зміцнення її незалежності”.

З 2017 року член колегії обласного управління культури, національностей та релігій ОДА.

У 2019 році нагороджений почесною грамотою обласного управління культури, національностей та релігій, отримав подяку голови Національної спілки краєзнавців за активну науково-дослідницьку та просвітницьку діяльність у популяризації історії рідного краю. Нагороджений грамотою голови обласної ради за багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність і вагомий особистий внесок у розвиток культури Прикарпаття.

  1. Корпанюк В. В. Художнє різьбярство // Мій рідний край – Прикарпаття. Навчальний посібник для професійно-технічних училищ, вищих навчальних закладів / В. В. Корпанюк. – Івано-Франківськ: Плай, 2000. – С. 259-263.
  2. Корпанюк В. В. Народне мистецтво Гуцульщини (Буклет) / В. В. Корпанюк – Івано-Франківськ, 2004. – 16 с.
  3. Корпанюк В. В. Мій рідний край. Книга-альбом/ В. В. Корпанюк – Київ, 2008. – 180 с.
  4. Гірська школа українських Карпат. Журнал. – Івано-Франківськ, 2007. (Розробка макету і дизайн). – 262 с.
  5. Корпанюк В., Лосюк П. Барвисте диво (Буклет) / В. Корпанюк, П. Лосюк – Івано-Франківськ: «Нова Зоря», 2010. – 8 с.
  6. Корпанюк В. В. Мистецька палітра Прикарпаття / В. В. Корпанюк – Івано-Франківськ, 2014. – 32 с.
  7. Корпанюк В. В. Семен Корпанюк в родинній династії Шкрібляків-Корпанюків // Яворів у контексті історії і етнокультури Гуцульщини та України // В. В. Корпанюк. – Косів, 2014. – С.35-43.
  8. Корпанюк В. Мистецька палітра Прикарпаття : метод. посібник для студ. ун-тів. Івано-Франківськ, 2014. 32 с.
  9. Корпанюк В. В. Наукова і мистецька діяльність / В. В. Корпанюк // Ідентифікація / Інтеграція. Дизайн : мистецька і наукова творчість викладачів кафедри декоративно-прикладного мистецтва та етнодизайну Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Інституту дизайну Кошалінської політехніки (Польща): міжнародна виставка: довід.вид. / уклад. Б. Тимків, Я. Ойжановський. Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, 2014. С. 12-13.
  10. Корпанюк В. Семен Корпанюк в родинній династії Шкрібляків-Корпанюків: метод. посібник для вчителів гірської школи // Яворів у контексті історії і етнокультури Гуцульщини та України. Косів, 2014. С. 35–43.
  11. Корпанюк В.В.Мистецька скарбниця Косівщини (буклет) Коломия, 2016-22с.
  12. Корпанюк В. Традиції художнього різьблення Косівщини на заняттях з етнодизайну / Мистецька скарбниця Косівщини. Коломия, 2016. С. 16–20.
  13. Корпанюк В. Сакральність у виробах яворівських митців // Церква Пресвятої Трійці. Косів : Писаний камінь, 2016. С. 18–24.
  14. Корпанюк В. Архітектура в народній культурі Гуцульщини (просвітницький краєзнавчий журнал) : Жаб’є, 2017. С. 85-88.
  15. Корпанюк В. Засоби формування об’ємно-просторової пластики на заняттях з композиції : науковий збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції «Мистецтво При­карпаття у соціокультурному просторі України (на пошанування 90-ї річниці від дня народження Михайла Фіголя)». Івано-Франківськ : Ярина, 2017. С. 186–192.
  16. Корпанюк В. Декоративно-прикладне мистецтво у гірській школі / Вчені горяни у гірській школі : науково-методичний посібник з розбудови нової української школи. Косів : Писаний камінь, 2018. С. 315-335.
  17. Корпанюк В. Особливості проведення занять з декоративно-ужиткового мистецтва у гірській школі : навчально-науковий посібник. Івано-Франківськ : Ярина, 2019. С. 1-32.

Працює в галузі декоративно-прикладного і монументального мистецтва. Мистецькі твори експонувалися на багатьох Всеукраїнських та Міжнародних виставках.

Автор чисельних художньо-оздоблених інтерєрів та екстерєрів громадських споруд Краю: монументально-декоративний рельєф на фасаді Івано-Франківського музично-драматичного театру, мозаїчний рельєф на фасаді обласної дитячої лікарні, рельєф на фасаді Болехівського лісокомбінату

Свою педагогічну та творчу роботу поєднує з громадською. Член художніх рад, комісій, журі.

Член колегії управління культури, національностей та релігії ОДА.

Організатор виставки «Гомін Карпат» під час проведення другого Міжнародного мистецького фестивалю «Карпатський простір».

Член обласної комісії формування нематеріальної культурної спадщини Івано-Франківщини для внесення до списків нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Голова наглядової ради Національного академічного ансамблю пісні і танцю «Гуцулія».

Член секретаріату Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Голова журі обласного конкурсу-виставки «Український сувенір» шкільних навчальних закладів.

E-mail: korpaniuk.v@gmail.com

Тел: (0342) 52-34-29

ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”

Навчально-науковий інститут мистецтв (вул. Ак. Сахарова 34-а)

Кафедра методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну (ауд. 308)