Майстер-класи

Майстер-клас з писанкарства

Старший викладач кафедри методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну Оксана Ігорівна Веретко провела лекцію та майстер-клас з писанкарства для студентів та завідуючої кафедрою логопедії та інноваційних технологій в інклюзії Джус Оксани Володимирівної. Висловлюємо вдячність усім присутнім за старанність та достойне виконання творчих робіт. Переконані, що попереду – нові формати для міжкафедральної співпраці.
Допомагали у проведенні майстер-класу викладач кафедри методики викладання ОДПМ та дизайну Галина Коман та староста групи СО(ОМ)–42 Наталія Яковів.

Майстер-клас для дітей захисників “Турбота про родину героя”

У Обласному Краєзнавчому музеї 25 квітня 2024 р. у межах проєкту “Турбота про родину Героя” для дітей наших захисників був проведений майстер-клас з розпису писанок. Участь у заході брали викладачі кафедри методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну Оксана Веретко та Марія Дяків, які навчали діток поетапній роботі з нанесення декору, розігріву у писачку воску, фарбуванню яєць тощо. Незважаючи на непрості для нашої країни часи, зацікавленість дітей давніми традиціями, спонукає поширювати практику проведення майстер-класів у передвеликодній період. Щирість та добро дитячих сердець закладені у писанкові візерунки, відзеркалюють найкращі сподівання українців на перемогу. Закарбовані ще нашими предками символічні зображення світу є своєрідними оберегами не тільки для кожної родини, а й для всієї України. Тому важливо, щоб кожна дитина духовно збагатилась новими емоціями, пізнала чарівний світ художньої творчості та у спілкуванні з майстрами віднайшла для себе чимало цікавої та пізнавальнолї інформації. Особливо, викладачам кафедри запам’ятався юний учасник майстер-класу Степан, який вперше взяв до рук писачок та із захватом виводив солярні елементи на поверхні яйця. Разом з Оксаною Веретко Степан опускав яйце у барвисті фарбники – спочатку жовтий, наступний червоний, а після нанесення третього шару воску в синій та темно-зелений. І в результаті на опуклій поверхні з’явились фантастичні абриси, підсилені переливами кольорових тонів. На завершення Степан зняв віск та пообіцяв, що виконане ним яйце буде символом цьогорічного Великодня і він неодмінно навчить своїх однолітків розписувати писанки. Обіймаючи в подяку Оксану Веретко та Марію Дяків Степан радісно усміхався і ця посмішка свідчить про позитивний досвід знайомства з технологією роспису писанок завдяки професійній роботі викладачів.

Майстер-клас писанкарства

Художня творчість, як атрибут культури українського народу є невід’ємною складовою духовного життя. Передвеликодній період – це особливий час, коли ми готуємось до пошанування Христового Воскресіння. За давньою традицією народного мистецтва, одним з головних символів свята є писанка, що символізує початок життя, а нанесені взори відображають красу світу. Тому важливо зберегти досвід майстрів-писанкарів та долучити молодь до освоєння техніки розпису писанок. З цією метою на кафедрі методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну було проведено майстер-клас писанкарства старшим викладачем Оксаною Веретко та доцентом Марією Дяків. Грунтовна розповідь про особливості роботи з писачком, воском, фарбниками  Оксани Веретко надихнула учасників на створення цікавих візерунків. Викладач продемонструвала взірці писанок різних регіонів України, акцентувала увагу на технологічних процесах від підготовки поверхні яйця до видалення воску після фарбування, продемонструвала як правильно виконати малюнок на сферичній поверхні. Затишна атмосфера спонукала учасників до творчих інтерпретацій на тему декоративного розпису, розвитку фантазії та розуміння писанкової естетики. В результаті відбувся обмін досвідом, що сприятеме розвитку писанкарської традиції та популяризації цього виду мистецтва.

Майстер-клас з ювелірного мистецтва “Сонце правди”

17 квітня 2024 р. відбувся майстер-клас з ювелірного мистецтва “Сонце правди”, який провів старший викладач кафедри методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну Віталій Городецький. Знайомство з тонкощами виготовлення ювелірних прикрас розпочалось в ювелірній майстерні кафедри, де викладачем було продемонстровано чимало технологічних процесів обробки металу для учнів з Долинської художньої школи та ГО “Студія мистецтв”, директором та засновницею яких є Дмитрів Ірина Миколаївна. В спільній роботі кожен з учасників виготовив згарду “Сонце правди” за мотивами гуцульського металірства. Захоплюючий процес створення воскових моделей, розплавлення та лиття, живе спілкування з майстром ювелірного мистецтва викликало чимало позитивних емоцій в учнів, які не тільки здобули практичний досвід, а й пізнали естетику філігранної роботи над ювелірною прикрасою. Досвід та талант викладача Віталія Городецького – яскравий приклад професійної діяльності, що має вагоме значенння для підготовки майбутніх художників-педагогів. На думку Віталія Городецького “в практичній роботі над ювелірною справою ми вчомось технічно правильно виконати процеси обробки металів. На давніх взірцях ювелірних виробів вивчаємо знакову систему духовної спадщини Галицько-Волинського князівства. Розплавлений та загартованим метал на вогнищі формує не тільки ювелірні форму, а й ваш внутрішній стрижень митців, що здатні здивувати світ”. Учасниця майстер-класу відзначила “поставлено високі критерії роботи і сьогоднішнє наше творче спілкування запам’ятається на все життя. Я тепер розумію, як треба любити те, що робиш”. Кафедра вітає усіх учасників творчого процесу та запрошує на навчання за освітньою спеціальністю 014.12 Середня освіта (Образотворче мистецтво).

Майстер-клас – “Великодня писанка”

03 квітня 2024 р. відбувся майстер-клас “Великодня писанка” організований та проведений викладачами кафедри методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистетцва та дизайну доцентом Марією Дяків, старшим викладачем Оксаною Веретко, старшим викладачем Тетяною Гімон та доцентом кафедри етнології і археології  Світланою Боян-Гладкою для студентів кафедри етнології і археології  та студентів кафедри методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистетцва та дизайну Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Багате художньо-духовне життя українського народу є невичерпною скарбницею для вивчення. Культура етнічних регіонів Прикарпаття сформована на унікальних формах декоративно-прикладного мистецтва, серед яких чільне місце займає писанкарство. Традиції прикрашання великодніх яєць орнаментальними розписами збережені і в наш час. Інформативно-символічне наповнення писанок – це унікальне явище, що потребує вивчення та збереження. Тому основною метою проведення майстер-класу було, популяризувати серед молоді давнє ремесло, зацікавити графічною естетикою та виконати писанкові розписи.  Учасниками майстер-класу здійснено процес підготовки та  відтворення малюнку на опуклій поверхні яйця, виконано нанесення воску писачком та фарбування писанок за допомогою різнокольорових барвників. В результаті відбувся обмін досвідом, засвоєння технології роботи, візуалізація творчих ідей втілених у матеріалі, цікаве та пізнавальне проведення часу, дружнє спілкування.