16 жовтня 2015 року Мала академія народних ремесел м. Галича святкувала 25-літній ювілей

16 жовтня 2015 року Мала академія народних ремесел м. Галича святкувала 25-літній ювілей. Засновником цієї авторської школи є Богдан Тимків, профессор, заслужений діяч мистецтв України, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва та етнодизайну Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Саме він розробив концепцію відродження та розвитку художніх ремесел краю, на підставі якої у 1990 році  і була  створена ця мистецька школа.  Перед тим Богдан Тимків захистив дисертацію з проблем формування художньої культури молоді засобами народного декоративно-прикладного мистецтва. Дане дослідження стало підставою для розробки вищезгаданої  концепції, а також для  підготовки навчальних планів та методичних рекомендацій  для нового навчального закладу. Оскільки це мав бути перший навчальний заклад такого типу в Україні, Міністерство освіти дало дозвіл для його відкриття в якості експериментального. Таким чином 10 жовтня 1990 року відбулося святкове відкриття Галицької експериментальної художньо-ремісничої школи, а з 2002 року вона продовжила свою діяльність у новому статусі – Мала академія народних ремесел.

З нагоди ювілею у виставковому залі Національного заповідника “Давній Галич” була представлена експозиція мистецьких творів викладачів та вихованців навчального закладу, а також відбулися інші святкові заходи.

У святкуванні, зокрема, взяли участь засновник школи професор Богдан Тимків та голова Івано-Франківського обласного осередку НСМНМУ, заслужений художник України,  доцент кафедри ДПМ та етнодизайну Василь Корпанюк.

У своєму вітальному слові Б. Тимків зазначив, що для нього вельми приємним є те, що сьогодні ця мистецька школа розкрила десятки юних талантів, які продовжують свій творчий шлях не тільки в Україні, а й за кордоном. Багато випускників цієї школи навчаються у Львівській академії мистецтв, Інституті мистецтв Прикарпатського національнорго університету ім. В. Стефаника, зокрема, на кафедрі ДПМ та етнодизайну, у Варшавській та Краківській академіях мистецтв тощо. «Надзвичайно приємно мені, як галичанину, що я зміг внести свою скромну лепту в розвиток давньогалицьких художніх ремесел на території моєї малої батьківщини» – підкреслив Богдан Михайлович.

Від імені кафедри декоративно-прикладного мистецтва та етнодизайну Малій академії народних ремесл було подаровано ікону «Архистратиг Михаїл», а також авторську монографію Б. Тимківа «Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова», яку до речі, номіновано на Національну премію України ім. Тараса Шевченка.

Також варто зазначити, що у рамках святкування проходила благодійна виставка-продаж на потреби воїнів АТО та малювання колективної великомасштабної картини “До майбутнього,озираючись в минуле”.

Ще раз від імені кафедри декоративно-прикладного мистецтва та етнодизайну щиро вітаємо Малу академію народних ремесл України з ювілеєм!